Historia

Vårt drömboende blir till

Vi, Lisbeth och Peter köpte fastigheten 2004 på senhösten, för att bygga vårt drömboende. På tomten stod det ett litet fallfärdigt hus med gråa etternitplattor på utsidan.
Med stor beslutsamhet började vi röja tomten för att kunna bygga ett nytt hus och samtidigt ritade vi och konstruerade vi det blivande huset.

Ett avslöjande

En vinterdag när vi pausade från grovgörat så kom Lisbeths mor och far på besök. Vi grillade korv och pratade om allt arbete som låg framför oss. Thyra berättade i förbigående att hon hade släkt som var född i något som hette Trankärr och vi tänkte inte så mycket på det. När det gått några dagar så sökte vi på googles och Tranekärr, förbluffande nog fann vi bara två i landet.

Släkthistoria

Vi kontaktade sakkunniga och de började söka i kyrkböcker. Döm om vår förvåning när man konstaterar att Lisbeths mormors farmor är barnafödd i det lilla huset och att huset förekommer i böckerna från 1753. Det lilla huset blir en släkthistoria och nu står vi där och vet inte vad vi skall göra.

Återställande

Att riva huset är det lättaste men kommunen vet vid det här laget att det är så gammalt och då skall det bevaras. Vi rensar huset från dess innehåll för att komma åt den bärande konstruktionen. Byggnadsnämnden gör en besiktning och konstaterar att det är ett hopplöst fall. Rivningslovet beviljas och vi ansöker om att få uppföra en komplementbyggnad som skall vara så lik den gamla byggnaden som möjligt, allt i syfte att bevara vår historia.

Copyright Tranehus © 2021. All Rights Reserved.